Impressie van de Time for Small Talk zone

Gezellig samen zijn – daar gaat het om. Leuke gesprekjes voeren, even een korte babbel aan tafel.

Irina Chernobrovkina en Olga Morozova, initiatiefnemers van de Stichting Time for Small Talk, kunnen erover meepraten. Zij openden op 14 april 2017 de eerste Small Talk Zone in Nederland.

Wat anderhalf jaar geleden ontstond aan de keukentafel gooien Irina en Olga nu echt op tafel; een rechthoekig doosje. Het is een tool wat uitnodigt om met elkaar in gesprek te gaan.

Tafels en stoelen staan klaar, de sfeer is ontspannen. Een medewerker van het café steekt alvast wat kaarsjes aan. Romantischer wordt het niet, wel spannender. Ik stel me het praatje voor met de buurman, het praatje met het kassameisje, of anders wel het praatje aan tafel.

Ik neem rustig de tijd en besluit eerst een drankje te nemen. De meeste deelnemers komen ook eerst wat te drinken halen en kiezen koffie of thee. Een man in de rij twijfelt. ,, Een wijntje wellicht, dan praat je wat lekkerder weg?”, grapt de barman.

Langzaam schuift iedereen aan. Gebabbel hier en gebabbel daar. De focus ligt op korte gesprekken voeren. We praten wat af. Verschillende onderwerpen worden aangesneden, het gaat lekker. Er is genoeg spraakwater. En als ons kopje thee op is, bestellen we nog een kopje thee en nog een beetje koffie; want zo werkt het bij een goed gesprek.

We praten gretig verder, bijvoorbeeld over koffieverslaving en uiteraard over het doosje zelf. Een andere deelnemer aan tafel ontpopt zich zelfs tot een heuse wereldanalist en ongezien filosoof.

Een vriend reageert: zulke korte spontane gesprekken blijven je het langst bij.

Tooltje
Het doosje op de meeste tafels staat met de gele kant omhoog. Dat betekent dat de gasten aan tafel elkaar niet kennen. Elders aan tafel situeert zich een man die ik na enige aarzeling spontaan de hand druk. Soms lijkt het net op een speeddate.

Er zijn ook tafels waar het doosje met de paarse kant omhoog staat. ,, Dan zit je met familie en/of vrienden aan tafel.”, legt Olga uit. Dat verschil is ook te horen: er wordt net wat harder gepraat, er worden wat vaker grappen gemaakt en er valt bijna iemand van haar stoel van het lachen.

Leuk initiatief
Alle deelnemers vinden het Small talk zone een leuk initiatief, lekker op z’n ouderwets kletsen. Sommige cafés proberen dat ook met een laptopverbod of vragen klanten te betalen voor wifi om mobiele telefoons te ontmoedigen. “Maar dat schrikt af denk ik”, – zegt Olga.

,,Wij kiezen voor een vrijblijvend praatje.”

Olga Morozova

initiatiefneemster, Time for Small Talk