IRINA (36) WIL VREEMDEN MET ELKAAR IN GESPREK BRENGEN VIA EEN KARTONNEN DOOSJE

In verschillende Amersfoortse cafés zijn binnenkort ‘Small Talk Zones’ te vinden: stukjes van het café die speciaal zijn ingericht om te praten met vreemden. Of te praten zonder afleiding van de smartphone.

 | Boris Lemereis

Volgens initiatiefnemer Irina Chernobrovkina (36, foto rechts) willen we die gesprekken wel graag, maar hebben we soms een extra steuntje nodig.

LEES OOKWouter verdiepte zich in smartphone: ‘Subtiele trucjes houden je verslaafd’

KARTONNEN DOOSJE
Dat steuntje is in Amersfoort vierkant en van karton. Samen met de 43-jarige Olga Morozova (foto links) ontwikkelde Irina de tool Time for Small Talk: een doosje dat horeca-ondernemers op tafel kunnen leggen, en waar klanten zelf mee aan de slag kunnen. Zetten ze het doosje op tafel met de paarse kant boven, dan betekent het dat de mobiele telefoon uit is of op stil staat. Staat de gele kant boven, dan staat de klant open voor een gesprek met een vreemde.

Het doosje:

WE WILLEN HET WEL
“Als we in een publieke ruimte zitten, staan we misschien wel open voor kennismaking met anderen. Maar in Nederland ‘hoort het niet echt’. Daarom durf je niet, ook al heb je die behoefte wel”, zegt Irina. Zij en Olga hopen dat de kartonnen boxjes mensen helpen om het gesprek aan te gaan. Het concept werd 14 april geïntroduceerd in het Amersfoortse KaDECafé en in juni komen daar nog eens drie horecagelegenheden bij. Allemaal in Amersfoort.

ONTMOETING
“We wilden een signaal geven in de horeca dat mensen helpt. Het moet geen verplichting worden, maar wel de mogelijkheid geven voor een gesprek. De mogelijkheid om aan te geven: ‘Ik vind het niet erg om gestoord te worden voor een ontmoeting.’”

SCHERMPJES
Ook de mobiele telefoon staat een ontmoeting vaak in de weg, zegt Irina. Zij en Olga hadden vaker gesprekken over hun kinderen. Irina heeft een zoon van 15, Olga een dochter van 18. “We merkten dat het lastig was om onze kinderen af te leiden van hun schermpjes. Zelfs áls ze gesprekken met elkaar hebben, gaat het over het schermpje. ‘Kijk deze video eens.’ Zodra ze het apparaat wegleggen, hebben ze geen idee hoe ze small talk moeten beginnen.”

ONWENNIG
Hoewel de Small Talk Box dus nog maar in één café wordt gebruikt, zijn de eerste resultaten positief. “In het begin waren mensen nog wat onwennig, en áls er een gesprek ontstond, was het over de tool. Maar het personeel vertelt dat de boxjes steeds vaker worden gebruikt – vooral de paarse kant.” Ook ontvingen de initiatiefnemers al berichten van ondernemers in Utrecht en Zoetermeer, die interesse hebben.

ALLEEN NAAR DE STAD
Voorlopig blijven de initiatiefnemers zich nog op Amersfoort richten. De gemeente steunt ze met een kleine subsidie, en voor de rest leggen Irina en Olga zelf geld in. “We willen in Amersfoort een Small Talk City creëren, waarin mensen ook in hun eentje naar de stad durven te gaan, omdat ze weten dat ze aanspraak zullen krijgen. Ook zie ik mogelijkheden dat toeristen in gesprek kunnen gaan met inwoners van de stad.” In augustus krijgt het initiatief om die reden steun van de plaatselijke VVV. “De binnenstad moet weer echt een ontmoetingsplaats worden.”

Time For Small Talk vroeg enkele bezoekers om te vertellen wat zij van het initiatief vonden. Bekijk een paar van die filmpjes hieronder.

Link naar artikel