Irina Chernobrovkina (36) en Olga Morozova (43) zijn twee Russische dames die voor de liefde naar Nederland zijn gekomen. Zij wonen sinds 2002 in Amersfoort, waar beiden al gauw merkten dat contact leggen met buurtbewoners niet vanzelfsprekend was. Daarom hebben zij het concept Small Talk Zone bedacht. 14 april hebben zij hun concept gelanceerd in het KAdECafé. Na drie weken lopen de zaken goed voor Chernobrovkina en Morozova.

Chernobrovkina en Morozova hebben elkaar ontmoet tijdens een taalcursus in Amersfoort. Terwijl zij met elkaar aan de praat raakten, kwamen zij erachter dat zij diverse dingen gemeen hebben. Zo zijn zij beide naar Nederland gekomen voor de liefde, hebben zij beide kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd en wonen zij bij elkaar in de wijk. Al gauw werden zij vriendinnen. Naarmate de tijd verstreek en hun kinderen ouder werden, kwamen ook zij vaker bij elkaar over de vloer.

“Het begon allemaal aan de keukentafel”, vertelt Chernobrovkina. “We waren met elkaar aan het praten over onze kinderen en hoe de digitale verslaving, zoals wij dat noemen, steeds meer toeneemt. Onze kinderen zijn nu 15 en 18 jaar en wij merken dat de jeugd van tegenwoordig iedere dag achter hun telefoon zit, ook als zij in een restaurant of café zitten. Zo ontmoeten zij amper nog nieuwe mensen, omdat zij zich afsluiten voor wat er om hen heen gebeurt. Daar begon ons gesprek. Vervolgens ging het over in onze eigen ervaringen.
Olga en ik vonden het best lastig om contact te leggen met andere buurtbewoners in de eerste jaren van ons verblijf in Nederland. We merkten beide dat het moeilijk was om op iemand af te stappen tegenwoordig. Mensen zijn meer op zichzelf en staan niet altijd open voor een gesprek met een vreemde. Ook omdat wij hen niet wilden storen met onze problemen. De schoonmoeder van Olga was haar man verloren en wij vonden het een goed idee als zij weer onder de mensen kwam. Maar ook zij gaf aan dat zij niemand wilde lastig vallen met haar verhalen, want wie zit daar nou op te wachten.

Toen kwamen wij op het idee: We moeten een mogelijkheid creëren voor mensen die alleen zijn, nieuwe mensen willen ontmoeten of gewoon een gezellige middag met medebewoners willen hebben, zonder dat het veel moeite kost. We willen op een zo laagdrempelig mogelijke manier mensen aan elkaar voorstellen.”

Hoe werkt dat dan precies?

“Het is eigenlijk heel simpel! Heb je zin om nieuwe mensen te ontmoeten? Dan ga je gewoon naar een café of restaurant toe met een Small Talk Zone. In Amersfoort zijn dat op dit moment het KAdECafé en Het Lokaal. Deze zones worden aangegeven door een blokje op de tafel. Dit blokje is geel met paars en blauw en liggen in de restaurants op verschillende tafels. Het is aan de eigenaar van het café of restaurant of hij de blokjes op iedere tafel neerlegt of niet. Uiteindelijk is dat wel de bedoeling natuurlijk. De mensen kunnen dan aan één van de tafels met een blokje gaan zitten. Als je zin hebt in een spontaan gesprek met iemand in het café dan leg je de gele kant naar boven. Deze kant betekent: ‘ik sta open voor een spontaan gesprek, voor small talk. Ook als ik je nog niet ken.’
Als de paarse kant omhoog ligt dan betekent dat: ‘iedereen aan tafel legt zijn telefoon weg. De personen aan tafel hebben aandacht én oog voor elkaar.’ Meestal wordt deze kant gebruikt als mensen met vrienden of familieleden hebben afgesproken. En de blauwe kant betekent dat het blokje niet echt actief is, maar dat je nog steeds in de Small Talk Zone zit.”

De eerste 3 weken van de lancering zijn achter de rug. Hoe is het tot nu toe bevallen?

“We hebben 14 april de eerste Small Talk Zone in Nederland geopend in het KAdECafé Amersfoort. Nu hebben wij al een tweede keten die ons idee gebruikt, namelijk Het Lokaal. Tot nu toe hebben we positieve reacties gekregen van de eigenaren. Ook zag ik dat er, in vergelijking met de beginfase waar er maar één tafel was met een blok erop, al zes tafels een blok hebben liggen. Het is de bedoeling dat of eigenlijk is het ons doel om de Small Talk Zones tegen de zomertijd in minstens 5 cafés of restaurants in Amersfoort gevestigd te hebben”, vertelt Chernobrovkina met een glimlach.

Link naar artikel