Vrijdagmiddag vindt een bijzondere introductie plaats. In KAdECafé aan het Eemplein presenteert de stichting Time for Small Talk de Themamiddag Binnenstad als Ontmoetingsplaats. Daar gaat Amersfoort horen dat een rechthoekig doosje in de horeca het verschil kan maken.

AMERSFOORT – Iedereen kent het wel, je zit alleen in een café of restaurant en drinkt je koffie. Omdat je geen bekenden ziet, pak je je telefoon en kijk je bijna alleen nog op het scherm. Of omgekeerd, met een groepje zit je aan de borrel, terwijl iedereen alleen maar aandacht heeft voor piepjes die ontvangen berichten aankondigen. Een goed gesprek komt er niet van. Veel mensen ergeren zich daaraan.

“Aandacht voor elkaar heeft waarde”, zegt Irina Chernobrovkina, een van de twee initiatiefnemers van de nieuwe stichting Time for Small Talk. Samen met haar Amersfoortse vriendin Olga, net als Irina afkomstig uit Rusland, bedacht ze twee jaar geleden aan de keukentafel hoe dat anders kan.

Gewoon gesprek

“Bij kinderen zie je het precies zo. Een kind kopieert wat het ziet. Daardoor leren ze niet meer om een gewoon gesprek met elkaar te hebben. Dat is heel jammer”, vertelt Irina. Een rechthoekig doosje met opdruk op de gekleurde vlakjes, gaat het verschil maken. “Eerst dachten we aan bekers met aan de ene kant de tekst ‘Time for small talk’ en aan de andere kant ‘Thank you for your time’. In de praktijk was dat lastig uitvoerbaar. Iedere horecaondernemer heeft zijn eigen leverancier voor serviesgoed, en ook: wat doe je met theeglazen? Door sparren ontwikkelden we een tool, het doosje dus.”

Wie liever even rustig zit, legt het doosje plat op tafel (foto). Dat betekent inactief. Wie een praatje wel waardeert, zet het doosje op tafel met de gele kant naar boven. Dat betekent: ik sta open voor een praatje. Ik zit wel te lezen, maar vind het niet vervelend om even gestoord te worden.

Wie met een groepje vrienden zit met alleen maar aandacht voor de telefoons, kan juist de paarse kant van het doosje naar boven op tafel zetten. Dat betekent de telefoon op stil zetten of wegstoppen. Bezoekers, aanwezig in KAdECafé tijdens de foto-opname, vinden het een goed idee en heel herkenbaar. De stichting hoopt met KAdECafé als eerste deelnemer, op veel van die plekken in de binnenstad van Amersfoort. Ook kan een deel van een caféruimte een Small Talk Zone zijn voor een onverwachte ontmoeting of een vrijblijvend praatje. En dat door zo’n eenvoudig rechthoekig doosje.

14 april, vanaf 15.30 uur themamiddag KAdECafé. Zie www.timeforsmalltalk.com, gezocht: vrijwilliger.

Link naar artikel