Positieve reacties op eerste Small Talk zone

AMERSFOORT Vrijdag was het zover, de opening van de eerste Small Talk zone in Amersfoort. Om 15:30 uur was de aftrap van het concept, Time for Small Talk, dat de traditie van de ‘smalltalk’ in ere moet herstellen en de mensen weer fysiek sociaal met elkaar in contact brengt. Dit initiatief van twee geëmigreerde Russische dames Irina Chernobrovkina en Olga Morozova werd na ruim een jaar voorbereiding gelanceerd. Zij ondervonden zelf na hun emigratie hoe moeilijk het is contact te leggen vanuit het niets en bedachten na veel brainstormen deze tool.

„Vanaf nu kan iedereen dagelijks in het KAdECafé in de Small Talk zone plaatsnemen en praten met mensen in plaats van continu op je mobiele telefoon te kijken. Mensen die in een sociaal isolement zitten kunnen hier vanaf nu terecht om mensen te leren kennen en uit de eenzaamheid stappen”, aldus Irina.

PRAATJE De Small Talk Zone is een locatie waar mensen zich openstellen voor onverwachte ontmoetingen, waar mensen even een vrijblijvend praatje kunnen maken met mensen die ze nog niet kennen. Dit gebeurt door middel van een rechthoekig doosje, die aan de ene kant een geel blok heeft en de andere kant is paars. „Als je het blok rechtop zet met de gele kant boven, dan geef je aan dat je het prettig vindt als anderen aanschuiven en met je in gesprek kunnen. De paarse kant is bedoeld voor gezelschappen. Door het paarse blok omhoog te plaatsen geef je aan dat de mobiele telefoons uit gaan en dat er ouderwets aandacht aan elkaar geschonken wordt.”

INITIATIEF Het KAdECafé aan het Eemplein had de eer om de eerste Small Talk zone te worden in Amersfoort en Nederland. „Ik vind het een heel leuk concept en ben heel benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen”, aldus Coen Molenveld, eigenaar van het KAdECafé. „Ik vind de achterliggende gedachte heel mooi en ik vind ook vooral de paarse kant van het blok bijzonder, dat je af en toe met vrienden bij elkaar komt en afspreekt om de mobiele telefoon eens even aan de kant te leggen.” Ook Paul David Tiggelaar van het VVV Amersfoort draagt dit initiatief een warm hart toe. „Het kan bijdragen aan een nog betere beleving van een bezoek aan de binnenstad. Ik zie ook kansen om hierop in te spelen, door bijvoorbeeld locals en toeristen op deze manier aan elkaar te koppelen”, aldus Tiggelaar.

Dat dit initiatief breed gedragen wordt blijkt ook uit de vele tips die uit het publiek kwamen. Zo gaf Linda Annink, één van de bezoeksters en communicatie-expert, de tip om „winkelcentra te benaderen, omdat zij ook bezig zijn meer een ontmoetingsplaats te worden dan verkoopplaats. Daar liggen mooie samenwerkingskansen”, aldus Linda. Vrijwel alle bezoekers gaven aan eenzaamheid een belangrijk onderwerp te vinden en zien ook de trend dat de mobiele telefoon zo af en toe wel even uit mag en dat er behoefte is aan „gewoon even praten met elkaar”. „In Nederland wordt het toch snel als gek ervaren als je iemand aanspreekt die je niet kent voor gewoon een praatje. Daar moet deze tool verandering in brengen”, zo zegt Irina.

ANIMO Er blijkt ook vanuit de Horeca en de detailhandel animo voor, want ondertussen heeft restaurant het Lokaal al toegezegd een Small Talk zone te willen worden en stadscafé de Observant heeft zijn interesse ook uitgesproken. „Wij hopen natuurlijk dat je straks overal in de hele binnenstad Small Talk Zones kunt betreden, dat is waar we nu voor gaan, stap één is gezet”, aldus een enthousiaste Irina.

Link naar artikel