Doosje moet uitkomst bieden tegen isolement

Stichting Time for Small Talk uit Amersfoort heeft iets bedacht voor Amersfoorters die alleen zijn en behoefte hebben aan gezelschap.

Op 14 april begint ze in KAdECafé met een doosje waarmee alleenstaanden aangeven dat ze een praatje willen maken. Zo hoopt de stichting vereenzaming tegen te gaan. Initiatiefnemers Irina Chernobrovkina en Olga Morozova kwammen anderhalf jaar geleden op het idee. Chernobrovkina:

,,Olga en ik zijn afkomstig uit Rusland. We weten hoe het is om ergens nieuw te zijn en hoe moeilijk het is contact met nieuwe mensen te krijgen. De schoonmoeder van een vriendin was na het overlijden van haar man eenzaam en had behoefte aan gesprekken.”

,,Ze durfde niet alleen de stad in, naar een café, want ze zei ‘dat hoort niet’. Dat was voor ons de aanleiding om met dit initiatief te beginnen. Wij willen het stempel ‘dat hoort niet’ doorbreken. Hoe vaak gebeurt het dat vreemden elkaar aanspreken voor een praatje? Dat zien wij graag anders.”

Volgens Chernobrovkina zoeken mensen vaak ‘small talk’; geen diepgaande gesprekken, maar praatjes over koetjes en kalfjes. ,,Zij zoeken contact en gezelschap. Zo doorbreek je eenzaamheid en voorkom je sociale isolatie.”

Het idee is simpel: alleenstaanden die aan een tafeltje zitten, kunnen gebruikmaken van het rechthoekige doosje op tafel. Door het rechtop te zetten, met de gele kant omhoog, geeft degene aan tafel aan behoefte te hebben aan een praatje of ervoor open te staan. Als het doosje blijft liggen, is het inactief en als het doosje met de paarse kant omhoogstaat, dan betekent dat dat degene gezelschap verwacht en zijn telefoon uitzet.

,,Want dat is een tweede aspect dat we erbij hebben betrokken. We hopen hiermee de jongere generatie bewust te maken dat als je op plekken bent met échte mensen en échte gesprekken, je daarvoor kiest en social media weg doet. Niets gaat boven echt contact.”

‘Small Talk Zone’
Zo’n café waarin gebruik wordt gemaakt van de tool heet een ‘Small Talk Zone’. De eerste Small Talk Zone is vanaf 14 april in KAdECafé aan het Eemplein. ,,Maar we hopen dat er meerdere plekken in de stad zo’n zone gaan worden. Hopelijk vijf horecagelegenheden. Zo kunnen we als stad voldoen aan de constante behoefte van mensen om gezelschap te vinden en voor spontane ontmoetingen.”

De Small Talkdoosjes worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amersfoort en zorgverlener Indebuurt033.

Link naar artikel